MelayTv Logo
Thumbnail
Rahsia Semut

by Mummy NOniey on Tuesday, March 20, 2012
29396 points

jangan x tahu..bukan manusia jer mampu membentuk sebuah kerajaan...Semut pun boleh tau!!
kerajaan semut lagi hebat..
cuba korang teliti dengan lebih dekat lagi...

Category:
Tags:
Sumbangan:

TINGGALKAN KOMEN

facebook comments:
Waringen Jati: bagaimana pula dgn kerajaan yg menjadikan semut..Allahuakbar!
Rizal Rodzee: betul kata2 Al Quran.. tentang surah semut.
Zaiem Ibrahim: Di dalam al-Qur'an disebut 1 surah khusus iaitu Surah an-Naml, atau Surah Semut. Allah swt menyuruh kita supaya belajar daripada semut, kerana ada banyak pelajaran yang dapat ditimba daripadanya. Tapi ramai orang Islam sekarang berpendapat takde banyak faedah, tak tau pon takpe. Hakikatnya, orang bukan Islam (Kristian terutamanya) membuat kajian penuh teliti tentang semut (seperti yang diterangkan dalam al-Qur'an). Hasilnya mereka maju terus ke hadapan, kita umat Islam tertinggal jauh di belakang sebab pikir bende tu tak berfaedah..
Che Lemon Tree: siyez..kagum giler
DEq JOe: kerajaan semut~~
Wak Loader Mttj: makhluk yg paling rajin.
Husmira Hussin: Andainya manusia mengikut panduan si kerdil semut...
Kekanda Khairul Annuar: wahhh....semut yg rajin....
Man Tiger: SUBHANALLAH..... besonye kerajaan.......
Kasut Hitam: Istanah Semut HItam Putih.
Siti Sweet: ya allah serieus tergamam sebab tak sngka semut adalah makhluk allah s.w.t yg perfect dalam membina istana nya..wow sungguh menakjubkan.
Cik Puan Intan: Allah.... klu nk lbh elok ALLAH.
نورشهيدا رحمت: la ko baru tau ke jiha..
Siti Sweet: Cik Puan Intan APA yg lebih eloknya tan???...huhuhu
Siti Sweet: Norshahida Rahmad hahahahaha baru tau kak jom kak kita g terjah umah semut di umah kita tu hehehehe
Cik Puan Intan: xde pape, cume beza huruf kecik dgn HURUF BESAR jeq....,, Siti Raziha pon S dgn R HURUF BESAR kn?? Allah kena la A huruf BESAR jugak...
Siti Sweet: Cik Puan Intan hm hm tu stail saya cik puan intan dlm sms pun sm kan?kan?..hehehe
Cik Puan Intan: ooo ye ker...ok,, xperasan pulak...
Siti Sweet: Cik Puan Intan huhuhu tulah aku mmg dari dulu tulis huruf besar kecik saje je biar org tau tu klu aku..hehehe
Cik Puan Intan: tu name tu npe xwt siti raziha jeq... bru la identiti~
Siti Sweet: Cik Puan Intan NANti2lah aku tukar ye...huhu
Cik Puan Intan: HUHU~ xla, gurau je.
Siti Sweet: Cik Puan Intan tan aku tau ko mcm mn jgn risaulah ye aku takkan kecik hati dgn ko beb aku kenal ko dari from 1 beb
Agieb Razif: allah maha pencipta, pengasih lagi maha penyayang...yg menciptakan langit & bumi....ammeeeeennn.
Akmal Hakim: bpe lame semut buat kerja 2?
Izha Ace: owh..cm 2 upenyer..
Aiskrim Vanila: subhanallah ALLAH maha besar.
Muhammad Khairul: Bangsa lain terus maju ke hadapan. tapi bangsa kita tiada arah tuju kerana ego dan tidak reti bekerjasama dan hanya tahu menindas sesama sendiri.
Kembar Bel La: nya allah ini kan makhluk sekecil ini yang mmpu mndirikan kerajaannya dan makhluk yang paling rajin...
Rizki Ahmad Fauzi: memang allah maha kuasa.
Ask Watt: An-Naml
Kurosaki Yuzry: istana semut mmg wujud..=). so maknenye mmg dowang ade tentera n buruh sume la..=). nk tgk istana dowang tgk kat sini yer kawan2.
Reenz Bibie Dkanju: waahhh..nee bru la..
En'Ah Khai'Im: waaaa....menakjubkan...hebatnya kuasa Allah SWT... Di dalam al-Qur'an disebut 1 surah khusus iaitu Surah an-Naml, atau Surah Semut. Allah swt menyuruh kita supaya belajar daripada semut, kerana ada banyak pelajaran yang dapat ditimba daripadanya. Tapi ramai orang Islam sekarang berpendapat takde banyak faedah, tak tau pon takpe. Hakikatnya, orang bukan Islam (Kristian terutamanya) membuat kajian penuh teliti tentang semut (seperti yang diterangkan dalam al-Qur'an). Hasilnya mereka maju terus ke hadapan, kita umat Islam tertinggal jauh di belakang sebab pikir bende tu tak berfaedah..
Epiphyllum Anguliger: Allah'uakbar
Kamarul Ude: faham-2
HyorychitypartyshakerSkk ApplEnyamnyam: biar pun manusia the akal dan firiran.... blum tntu lg manusia dpt bena kerajaan cam nie..... semut yg tda akal n fikiran dpt bena kerajaan sendri dgn bgtu bsar.... bygkan lo semut 2 sebesar manusia.... camna uda kerajaan dia.... wow mmg perfck lar.
Tan Sri Wan Naqi: video ini menunjukkan ayat di dlm quran ketika nabi sulaiman dan tenteranya hendak melalui suatu istana semut,,, maka nabi sulaiman berinteraksi dengan semut dan memerintahkan supaya semut dan rakyatnya masuk ke dlm istana mrk supaya semut2 selamat,,, inilah ayat quran yg dibuktikan melalui penemuan istana semut oleh para pengkaji,,, maha suci allah yg menyusun makhluknya dari sekecil2 semut hinggalah sebesar2 alam semesta ini,,,,
Le Clay: giler arrr...dah mcm empyar rom.
Epul Yatie: subahanallah....kejadian maha pecipta..
Farid Ramly: kuasa allah
Fairus Peugeot: Semut pon ada kerjasama....
Tuan Kamil: kerajaan semut X kianat rakyat dia sndiri.. mmg la hebat.
Syed Mustafar Kamal: kagum aku kt semut.
Den Ahmad Fahami: pool pool lai haha\
Akmal Hakim: lai lai lai. HAHA
Ester Lala: jgn melibatkan agama k..
Guillermo Salam Abdullah: betul lah..ada bukti al quran mah..
Aken Yahya: kerajaan semut
Kim Sandy Chandra: gila rupaya semut itu pinyar juga.
Mohammad Hanif: mengapa x bleh plak nk libatkan agama? sedangkan Islam adalah agama y syumul..
Mohammad Hanif: 17. Dan dihimpunkan untuk Sulaiman tentaranya dari jin, manusia dan burung lalu mereka itu diatur dengan tertib (dalam barisan). 18. Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari"; 19. maka dia tersenyum dengan tertawa karena (mendengar) perkataan semut itu. Dan dia berdoa: "Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh." ( Surah An-Naml ayat 17-19)..
Farmiezi Sawi: subhanaALLAH....
Aidil Hassan: napa xbleh libatkan agama?
Shamirul Iqmal: apasal pulak. memang ada kena mengena pun. -.-
Kamal Jalal: orang barat kaji tentang HVAC (heating, ventilation and refridgeration) sebab tu p korek sarang semut ni...diorg kaji mcmana dalam cuaca panas tp temperature kat dalam sarang semut ni maintain cool dan pengudaraan pn bagus walopn tapa aircond dn ahu.diorg apply kat green building skrg...
Kamal Jalal: mcmtula hebatnye makhluk Allah yg Allah sebut dalam Al-Quran....Subhanallah.
Mohammad Hanafi Bin Ismail: dia ckp benda btol... dia tak mengaibkan agama org pown,, so think positif kk
XIx XIx: kesian semut2 ni kalau hujan.takan orang2 gali sarang semut biar je keajaan semut tu terdedah mcm tu.ke nk timbus balik ngn danah?
Muazam Shah: org jahil pun ko sokong...susah nak debat dhn org bodoh ni...
Nakhoda Hitam: klo x fhm bg penerngan
Sunny Hj Hussin: apsal tak leh libatkan agama pula benda yg betul tercatat dalam Al Quran, islam ke apa kamu ni...
Mohd Ashfizun Zainal: Ester Lala mmg btul pun ap yg dktakan. mgkin dlm agma kmu pun ad trsbut mcm ni. kprcyaan thdp agma msing2 oke :)
Muntazar Abdullah: Ester Lala bende klau orng dh tak tutup aurat nk tahu ape ?
Muhd Saaral: allahuakbar!!!!!
Lukman Hadi: MUDAH2N BUKAN HANYA DI JADIKAN PENGALAMAN, TP PENGAMALAN..
Jomie Mark: Amsal 6:6 Hai pemalas, pergilah kepada semut, perhatikanlah lakunya dan jadilah bijak: Amsal 30:25 semut, bangsa yang tidak kuat, tetapi yang menyediakan makanannya di musim panas,
Ahmad Al-Fahmi: Ester Lala sebab orang yg xda agama jer yg xnak bercakap ttg ilmu yg benar
Jumari Hussin: Subhanalah...semut ada hubung kait dengan nabi sulaiman.

VIDEO RAWAK

sds